Selenium - Селен - 80 вегетариански капсули - 100 mcg

27,00 лв.
В наличност
SKU
Selenium - Селен - 80 вегетариански капсули - 100 mcg
Available at Amazon

Бърза поръчка

Спести най-ценния ресурс - времето!

Selenium - Селен - 80 вегетариански капсули - 100 mcg:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Подобрява работата на щитовидната жлеза;
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система;
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес;
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции;
 • Съдейства мускулната работа.

Selenium - Селен

80 вегетариански капсули

100 mcg

Селенът е особено важен минерал, тъй като поддържа функционалността на няколко по- големи системи в човешкия организъм- ендокринната, имунната и сърдечно-съдовата система.

Селенът е основен минерал за организма, неговата роля се свързва главно с изграждането на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът има базисна роля за множество функции в организма благодарение на мощните му антиоксидантни качества.  

Основни ползи на Селен за организма

Селенът е сред жизненоважните минерали за човешкия организъм. Наличието на този елемент  се свързва с особено важни процеси, които се случват непрекъснато в нашия организъм. Наличието на селен в кръвта е определящо по отношение на имунната способност на организма и здравето на сърдечно-съдовата и ендокринната система. 

Съдейства за подсилване на имунната система

Имунитетът е система съставляваща се от защитно- приспособителни реакции на организма. Имунната система е съставена от множество клетки и протеини в нашето тяло. Всеки един от участващите елементи има пряка връзка и зависимост с друг, а крайната им задача е да "разпознават" и да реагират срещу постъпващи елементи (бактерии, вируси и т.н.) по подходящ за организма начин.

Спадането на имунитета и постъпването на бактерии са основният двигател за развитието на вируси и инфекции. Минералът селен има качеството да се свързва с други важни биологично активни компоненти, чиято комбинация има имуномодулиращо действие. Селенът е мощен хранителен елемент, който осъществява важно биологично взаимодействие. Този минерал участва като градивен елемент и съдейства за формирането на полипептидните вериги. Селенът има огромна антиоксидантна роля, тъй като е част от състава на важна аминокиселина селеноцистеин (естествено съединение на селена). Това респективно означава, че този минерал има връзка с всички протеини, от които е част, т.нар. селенопротеини (NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/).  Проучвания, съсредоточени в изследването на ефектите на селена върху имунните способности, доказват, че този минерал има противоръзпалително и имуностимулиращо действие. Приемът на селен съдейства общо имунната система и успешно неутрализира действието на свободните радикали. Причината за това е именно биологично взаимодействие на селена с протеините в тялото. 

Неутрализира действието на свободните радикали в организма

Селенът е фантастичен антиоксидант. Антиоксидантите имат огромен принос за организма, тъй като помагат в защитата от оксидативен стрес. Оксидативният стрес представлява състояние, което се дължи именно на недостиг на антиоксиданти. Ролята на антиоксидантите е да редуцират продукцията на оксиданти. Или с други думи aнтиоксидантите имат качествата да намалят действието на оксидативния стрес в организма контролирайки оксидативните процеси. Антиоксидантното действие на селена ще подпомогне в предотвратяване унищожението на клетките от свободните радикали в организма.

Подпомага работата на ендокринната система и съдейства здравето на щитовидната жлеза

Ендокринната система е изключително фин механизъм. Щитовидната жлеза е орган, който изпълнява жизненоважни задачи:
Производство на тиреоглобулин (гликопротеин)

 • Складиране на йод и други хранителни вещества, който са необходими за производството на хормони
 • Генериране и отделяне на щитовидни хормони.
 • Генериране и отделяне на калцитонин.

Основното, за което щитовидната жлеза е отговорна е синтеза на хормони в тялото. На свой ред тази основна задача се свързва с множество процеси в организма (в т.ч. обмяната на веществата, съня, движението, сексуалното желание, настроението и т.н.). Правилното   функциониране на щитовидната жлеза зависи в огромна степен от наличието на селен в организма. Селенът има огромна роля при метаболизирането  на тироидните хормони: Tироксин (т.нар. "tetrajodthyronin" - (T4)  и Трийодтиронин "trijodthyronin"- (T3). Селенът подкрепя правилната абсорбация на йода в тялото и по този начин съдейства здравето на щитовидната жлеза. Освен това, селенът има връзка с протеините в тялото. При постъпването с организма селенът се преформира в селенопротеини. Селенопротеините също подпомагат отделянето на щитовидните хормони и подпомагат поддържането на оптимална функционалност на щитовидната жлеза.

Съдейства работата на сърдечно- съдовата система

Наличието на селен, може чувствително да съдейства сърдечно-съдовото здраве. Резултати от проучвания сочат, че ниските нива на селен в организма предполагат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

Функцията на коронарните артерии е доставката на кислород и хранителни вещества) до сърцето. Проблем има, когато въпросните коронарни артерии и артеоли (по- малките артерии на сърцето) са твърде притиснати. Артериите, които са изложени на силен натиск обикновено са вече стеснени от атеросклероза. В резултат на това правилно пренасяне на кръв се оказва по-трудна задача. Или недостатъчното и неправилно постъпване на кръв в областта на сърцето захранвана от един или повече стеснени от атеросклероза коронарни съдове.

Селенът спомага контролирането на оксидативния стрес и редуцира възпалителните процеси свързани с атеросклероза или натрупване на плака в артериите.

Регулярният прием на Селен (капсулна форма) ще съдейства за:

 • Поддържането на оптимална имунна функция (подобрява имунния отговор на организма)
 • Подобряване работата на щитовидната жлеза;
 • Съдейства работата на сърдечно- съдовата система;
 • Защитава здравите клетки и неутрализира действието на оксидативния стрес;
 • Подкрепя репродуктивните способности и функции;
 • Съдейства мускулната работа.


Хранителна информация:

Единична доза: 1 капсула
Количество: 80  вегетариански капсули
Опаковка за: 80 дни

В единична доза - 1 капсула:
Селен (L-селенметионин) - 100 mcg

В дневна доза - 1 капсула:
Селен (L-селенметионин) - 100 mcg

Действие: Ободряващ ефект.
Съставки*: Селен, вегeтарианска капсула.

Препоръчителен дневен прием: 1 (една) капсула на ден, да се приема сутрин на гладно.

Препоръчителен период на прием: За максимални резултати е добре да се приема до 3 месеца (12 седмици). След период на почивка от около 2 седмици, цикълът може да се повтори.

* Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

* Да не се приема от бременни и кърмещи жени.

* Продуктът не е заместител на разнообразното хранене.

* Продуктът не е лекарствено средство, а хранителна добавка.

* Консултирайте се с вашия личен лекар преди прием.

*Други съставки: Микрокристална целулоза.

Съхранение: На сухо, хладно и защитено от пряка слънчева светлина място, на температура до 25°С. Да се съхранява на места, недостъпни за малки деца.