CvetitaHerbal

билкови екстракти

(Пон. - Пет. 09:00 / 17:00) (Съб. 09:30 / 12:00) (Нед. почивка)
Лактоза и лактозна непоносимост

Няма начин да не сте се сблъсквали вече с твърдението, че млякото и млечните продукти са вредни, трябва да се избягват и едва ли не са отрова за организма.

Вероятно сте озадачени – става дума за основните храни, присъстващи в менюто ни много хилядолетия – от момента, в който са одомашени млекодайните животни.

Каква е истината за непоносимостта към млякото

Лактозата е дизахарид, присъщ на млякото и състоящ се от галактоза и глюкоза. За смилането и усвояването му се отделя ензимът лактаза. След кърмаческия период нивата на лактазата започват да спадат. В зряла възраст тя се секретира в значително по-ниски количества. Липсата ѝ означава, че вместо в тънките черва, млечната захар се разгражда от бактериите в дебелото черво, което предизвиква дискомфорт, газове, подуване, спазми и болки.

Лактозната непоносимост какво представляваТвърди се, че в световен мащаб около 75% от хората отделят малко или никаква лактаза. Добре е, обаче, да се каже, че това е средно аритметично число. В регионите, в които млякото и млечните произведения са били основна храна, еволюцията е осигурила сравнително безпроблемно секретиране на ензима и в тях с лактозна непоносимост са от 0 до около 20% от населението. Сред тези късметлии народи сме и ние.

За сметка на това в южните части на Южна Америка, Африка и Азия засегнати са до 80-100%.

Другият важен факт е, че дори при намалено производство на ензима, умерената консумация на мляко не предизвиква нежелани ефекти. Или оплакванията са слаби и често дори не се свързват с него.

(За тези които не страдат от лактозна непоносимост препоръчваме да видите статията ни за „Ползите от киселото мляко и пробиотиците“ – ТУК)

Прояви на лактозна непоносимост

Лактоза или лактозна непоносимост

Лекарите делят лактозната непоносимост на вродена, първична и вторична. Вродената е изключително рядка и представлява невъзможност да се произвежда лактоза. Забелязва се веднага след раждането на бебето. Решението в подобни случаи е адаптираното мляко без лактоза.

Вторичната лактозна непоносимост е следствие на боледувания (цьолиакия) и травми, на възпаления, които увреждат чревната лигавица и производството на лактоза е затруднено или невъзможно.Лактозна непоносимост - Лактоза

Първичната лактозна непоносимост се дължи на естественото намаляване на нивата на лактозата с възрастта. Тя е и най-честа.
Намалението в производството на ензима при едни може да е много слабо и те дори да не разберат за него. При други може да води до по-слабо или по-силно изразена лактозна непоносимост.

Оплакванията обикновено започват около половин час след консумацията на мляко, но може да се случат и доста по-късно, което допълнително затруднява диагностицирането. Някои от засегнатите реагират само на мляко и нямат проблем със сирене и извара, други изпитват проблем при всяка хапка млечни.

Основни симптоми

Те са свързани с неблагополучия в стомашно-чревния тракт:Основните симптоми при лактозна непоносимост

задържане на течности и свързани с това отоци;

подуване на корема и газове;

болки и неразположение в стомашната област;

честа диария и повръщане;

кожни проблеми и др.

Понеже много приличат на симптомите на всяко друго стомашно-чревно заболяване, можете да се тествате, като за около две седмици ограничите приема на мляко и млечни произведения. После ги включете отново в менюто си. По реакцията на организма си ще разберете, дали имате проблем с млечните продукти.

Лечение на лактозната непоносимост

Лактозна непоносимост - лечение

Няма медикаментозно лечение.

Решението е прием на ензим (лактаза), ограничаване или изключване на млечните от менюто – в зависимост от прага на непоносимост на съответния пациент. Понякога много добре се отразява приемът на пробиотици (като тези – ТУК), които разграждат млечната захар. Вероятно заради това киселото мляко с живи пробиотични култури обикновено не предизвиква дискомфорт.

Ако страдате от лактозна непоносимост е добре да се обърнете за съставяне на диета към специалист. Той ще изключи всички храни с допълнително включена лактоза и ще подбере такива, които ще компенсират липсващите специфични хранителни съставки на млечните продукти – като калция.

Регистрирай се, СЕГА!

"Възползвай се от 15% за регистриран потребител и достъп до нашите специални оферти!" РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА

Оформление и графична обработка

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!

ЗА АВТОРА

Няма продукти в количката!