CvetitaHerbal

билкови екстракти

(Пон. - Пет. 09:00 / 17:00) (Съб. 09:30 / 12:00) (Нед. почивка)
Културизъм

Дали предпочитате да използвате думата „културизъм“ от френското culturistique или „бодибилдинг“ от английското bodybuilding, вие имате предвид едно и също – съзнателно изграждане и оформяне на тялото според представите за мъжка красота и сила.

История на Културизма

Културизъм - история

Използването на специални тренировки за развитие на мускулесто и здраво тяло е на хиляди години. Показват го рисунките и надписите от египетските пирамиди и по гръцките вази и фризове.

Поставяне в центъра на вниманието на хармоничното развитие на мускулите само за себе си датира от сравнително скоро. На границата на деветнайсти и двайсти век Юджин Сендоу от Кьонигсберг (Евгений Сандов от Калининград) освен със силовите си Културиста - Юджин Сендоуизпълнения, предизвиквал възхищението на публиката и с добре оформеното си хармонично тяло. Богатият му опит и медицинските му познания се отразили в първата система за физическо развитие чрез упражнения с гири. Имало предвидени упражнения дори за девойки и деца. Той организирал и първото състезание за пропорционално развито и красиво тяло в Лондон през 1901 г.
В журито бил самият Конан Дойл.

След средата на двайсти век културизмът процъфтявал. Имал много почитатели и привърженици. Културистите започнали да се снимат в киното и да представят колекциите на модните корифеи.

През 70-те стероидите напомпали мускулите на бодибилдърите до невиждани размери. Когато започнали да се проявяват разрушителните за здравето странични ефекти от употребата им, те попаднали в списъците за контролирани и забранени вещества.

Въпреки многобройните опити за признаването на бодибилдинга за олимпийски спорт, това все още не се е случило. Едно от възраженията е, че той всъщност не е спорт.

Спорт ли е Културизмът

Спорт ли е културизма

Като начало – бодибилдингът е повече от спорт – той е цялостна система и начин на живот, обхващащи и поставящи в тясна зависимост начина на хранене, почивката, отношението към собственото тяло, тренировките.

Той е спорт, що се отнася до системното планомерно трениране при нарастващи натоварвания с оглед развиване и укрепване силата и мощта, масата и релефа на мускулите. Противопоставят му се спортовете, в които тренировъчният процес е подчинен на постигането на високи резултати и победа над съперника в конкретно състезание.

При тях рекордите са различни от спортиста, те са следствие от действията му. При културизмът рекордът и спортистът са едно и също. Резултатът от тренировките е самият спортист – цялостната му визия и мощ.

Тази съществена разлика се отразява и в състезанията – на тях не се поставят рекорди, а се демонстрират вече постигнатите.

Най-авторитетните състезания по културизъм са „Мистър Олимпия“, „Мистър Америка“, „Мистър Юнивърс“, „Арнолд класик“, световни първенства и т. н. Състезателите се оценяват по обем и плътност на мускулите, постигнати релеф и балансираност на общата визия, минимално присъствие на подкожна мазнина.

Особености при Културизма

Особености при бодибилдинга/културизма

Резултатите в бодибилдинга никога не се постигат единствено чрез тренировки. С равна значимост се включват храненето и почивката. Причината е, че хипертрофията на мускулите не се постига в залата. Там се създават само предпоставките за нея – микротравмирането им.

Възстановяването се случва по време на почивката – сънят, който не бива да е по-малко от около 8 часа. За да протече възстановителният процес пълноценно, са нужни много белтъчини за обновяване и удебеляване на разкъсаните влакна, така, че да могат до следващата тренировка да са готови да посрещнат и по-високи натоварвания.

Постепенното нарастване на интензивността и обема на тренировките стимулира дихателната и сърдечносъдовата система, повишава общият потенциал на организма и укрепва имунитета – разбира се, когато се тренира с мярка и без злоупотреба със стимулиращи вещества.

А с правилните хранителни добавки – като Левзея ТУК; ТрибулусТУК и Тесто ХербТУК – могат да се постигнат завидни резултати.

Регистрирай се, СЕГА!

"Възползвай се от 15% за регистриран потребител и достъп до нашите специални оферти!" РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА

Оформление и графична обработка

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!

ЗА АВТОРА

Няма продукти в количката!