CvetitaHerbal

билкови екстракти

(Пон. - Пет. 09:00 / 17:00) (Съб. 09:30 / 12:00) (Нед. почивка)
Екзотичните плодове и ползите от тях

Един от обичайните съвети, когато става дума за превенция и преодоляване на здравословен проблем, е да се ядат повече плодове. Обикновено се имат предвид родните плодове, но пазарът предлага все повече изкушения, идващи от далечни земи. Някои от тях вече се продават редовно и то не само в големите магазини.

Какви са ползите, които носят те?

Годжи Бери

Смята се за една от супер храните. Поради изключителното си съдържание на витамини, минерали и полезни био активни съставки се препоръчва при множество тежки заболявания – хепатит и увреждания на черния дроб, диабет, проблеми с щитовидната жлеза, ставни заболявания, проблеми с бъбреците, болести на сърдечно-съдовата система и други – включително рак. Разпространяват се съвети за отслабване, за укрепване и оздравяване на кожата и косата.

У нас малките червени плодчета се продават най-вече сушени – изминали хиляди километри, преди да стигнат до тук. Амбициозни фермери правят опити за отглеждане на годжи бери, така че може на пазара скоро да се появят и пресни плодове, които са доста по-полезни от сушените.

Маракуя

Ако отглеждате в двора си пасифлора на слънчево място, тя ще цъфти обилно и в началото на есента ще се отрупа с плодове. Жалкото е, че скъсяването на слънчевото греене и падането на температурите ще им попречи да узреят. Иначе бихте брали маракуя собствено производство.

У нас тя е достъпна най-вече под формата на натурални сокове.

Съдържа витамини В, С и А, магнезий, калий, желязо, фосфор, ценни растителни био активни вещества. Подкрепя добрия сън, смята се, че повлиява хипертонията и холестерола, че има противовирусни свойства и я препоръчват при онкологични заболявания. Плодът може да се консумира суров, но също и консервиран. Включете го в сосовете за месо и риба.

Манго

Според статистиката това е най-търсеният плод в света.

Идва от Индия и съседните ѝ страни. Култивирано е преди хилядолетия и се търгува успешно векове наред. Консумира се свежо или консервирано като сокове и сладка. В Индия ще ви го поднесат на туршия или сушено.

Съдържа повечето макро- и микронутриенти, необходими за здравето на човешкия организъм като цяло, както и богат комплекс фитохимикали. Честата му консумация ще ви осигури постоянен приток на вещества, който трудно бихте си набавили с обичайното меню.

Мангото е готово за ядене, когато омекне и отвън добие жълто-червена окраска, а отвътре е жълто към оранжево. Зелените плодове се използват в кухнята.

Папая

Зрелият плод на Carica papaya прилича на розово-червен пъпеш или доста едра круша. Вкусът му напомня праскова и пъпеш едновременно. Много богат е на витамини, съдържа едни от най-важните минерали – магнезий, калий и калций, цинк, желязо, мед и фосфор. Ензимите папаин и химопапаин носят името му.

Папаята подпомага самоочистването на тялото и чернодробната функция. Действа антивирусно и антивъзпалително, понижава температурата. Ензимите ускоряват разграждането на белтъците и с това облекчават храносмилането.

Зрялата папая се предпочита сурова. Зелената по-скоро се използва като зеленчук за ястия, сосове и маринати.

Авокадо

Предлага се редовно по магазините. Прилича на круша и най-често е с тъмнозелена кора. Когато е узряло, е меко.

Източник е на полезни мазнини, препоръчва се за подкрепа на сърдечната дейност, чисти лошия холестерол. Бедно е на захари. Съдържа протеини, витамини и минерали. Може да се яде като плод, но се ползва и за дресинги и салати.

Имайте едно на ум при консумацията на плодовете, пропътували хиляди километри. Най-често те се берат зелени, обработват се щедро с химикали, за да издържат пътуването и съхранението. Нормално е вкусовите им качества и свойствата им да са доста различни от тези, когато са пресни – в родината им.

(Вижте темата ни за „Коя част от плодовете и зеленчуците е най-полезна“ – ТУК)

Регистрирай се, СЕГА!

"Възползвай се от 15% за регистриран потребител и достъп до нашите специални оферти!" РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА

Оформление и графична обработка

Текстът на статиите и графичната обработка на снимките/графиките се извършват от специализирано лице на Cvetita Herbal!

ЗА АВТОРА

Няма продукти в количката!