Пародонтозата – как да се предпазим

Пародонтозата – как да се предпазим

Пародонтозата е изключително разпространено заболяване. Свързано е с повишена чувствителност на зъбите, болка, подуване и продължително кървене на венците.  Общото между пародонтит и пародонтоза е главно симптоматиката. Причина и в двата случая е бактериална инфекция, а симптоматиката зависи в голяма степен от нейното развитие. Разликата между тях е в това, че в първият случай говорим за локализирано възпалителен процес - пародонтит, който обхваща целия зъб и прилежащия към него венец, а при пародонтозата имаме генерализирано възпалителен процес.


Пародонтозата е срещано заболяване както в млада, така и средна възраст, всъщност при такъв тип зъбни инфекции възрастта не е от голямо значение. При тези заболявания се образуват пародонтални джобове, локализиращи се между венеца и зъбите вследствие на разрушаване на пародонта. Заболяването се случва поетапно и е с прогресивен характер. Развитието му започва със зачервяване, парене, сърбеж и кървене на венците, симптоми които масово се пренебрегват. Впоследствие венците се подуват и отичат, възможно е образуването на гноен излив (оток), като тази деформация се свързва с напреднал стадии на заболяването до оголването на зъбите. Други симптоми, които не бива да подминавате са:

  • Безпричинно кървене при миене на зъбите
  • Образуване на пародонтални джобове и зачервяване
  • Поява на бактериална плака 
  • Подуване на венците
  • Болка и изтръпване при дъвчене
  • Лош дъх в устата

При проява на някой от изброените симптоми е препоръчително да се консултирате със специалист, за установяване на вашето състояние и назначаване на адекватно лечение.


Помага ли коензим Q10 при пародонтоза?


Коензим Q10 е познат още като витамин Q10 или убихинон, синтезиращ се естествено в човешкия организъм. Представлява мастноразтворимо и витаминоподобно вещество, което присъства в митохондриите (клетките производители на енергия), където е от съществена важност за акумулирането на енергия, за да се случват ефективно редица органични процеси. Хранителни източници на коензим Q10 са говеждото, скумрията, сьомгата, спанака, соевото масло, фъстъците и сардините.
Количеството на коензим Q10 в организма е от съдбоносно значение за изпълнението на неговите функции. Вече споменахме, че е витаминоподобен елемент, но е различен в сравнение с витамините. Някои витамини могат да се набавят своевременно, други се синтезират сами в организма, но коензим Q10 е различен и в това отношение често е в недостатъчни количества.
При това, че присъствието му е на клетъчно ниво и то във всяка една клетка неговият дефицит предполага отслабване на организма и отключва предразположеност към редица заболявания.
Увеличените потребности от коензим Q10 трудно се задоволяват само с хранителен прием, необходима е подкрепяща това добавка с коензим Q10.
Заболявания на венците подобни на пародонтозата са свързани неприятни симптоми като подуване, кървене, зачервяване и болезненост. Изследвания сочат, че при хора страдащи от подобни заболявания, във венечната тъкан е налице недостиг на коензим Q10. При няколко проведени изследвания добавките на коензим Q10 са довели до по-бързо заздравяване и възстановяване на тъканите.

Коензим Q10 впечатляващо задържа прогресирането на пародонтоза и обикновено напълно излекува вече нанесените поражения, включително и подпомага възстановителния растеж на вече атрофиралата венечна тъкан. Добавката подобрява снабдяването на венците с коензим Q10, тъй като дефицитът на коензима подпомага развитието на заболяването. Също изключително благоприятно е въздействието при гингивит, като обикновено излекува напълно нанесените поражения. Проведени са изследвания със заболели от подобна зъбна инфекция, установено е, че добавките с коензим Q10 постигат елиминиране на гингивита.

Коензим Q10 има доказано действие и при укрепване на имунната система, което е важно при протичане на възпалителни процеси в организма. Още подпомага 
контролирането потока на кислород в клетките и циркулацията на кръвта.