Лактозна непоносимост

Лактозна непоносимост

Млякото е любима и пълноценна храна, която е богата едновременно на ценни белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамините А и B2. Освен това млякото е изключителен източник на фосфор и калций. Хранителният профил на млякото го превръщат в един от най- големите източници на енергия за тялото.

Както знаем млечните продукти са огромна група, към която се причисляват масло, сметана, извара, айран, топени сирена, йогурт, кашкавал и т.н.

Проучвания сочат, че голям процент от световното население страда от алергия към млякото и млечните продукти, а това означава, че трябва да се откажат от млякото и млечните продукти.

Какво представлява лактозна непоносимост?
Лактозната непоносимост е термин, който се свързва с липса на лактаза. Лактазата представлява ензим, който разделя лактозата на нейните компоненти D-галактоза и D-глюкоза или с други думи този ензим преобразува млечната захар в тънкото черво. При ензимно нарушение или пълен дефицит на този важен за организма ензим, млечната захар (лактозата) постъпва в дебелото черво. С постъпване в дебелото черво необработената лактоза ферментира под влиянието на чревни бактерии и се преформира в газове и излишни киселинни течности,  чиято поява може да бъде неблагоприятна за целия стомашно- чревен тракт. Тези киселинни течности на свой ред предизвикват стомашен дискомфорт изразяващ се с газове (метеоризъм), стомашни колики, киселини, болки и подуване, понякога повръщане и други. Съществуват първична и вторична лактозна непоносимост, които се различават по причината, поради която липса на този ензим.Симптоми на лактозна непоносимост

Симптомите на лактозната непоносимост могат да бъдат от различен вид, с различна честота и агресивност. Техният характер може да се прояви с дихателни, храносмилателни или дерматологични аномалии.

Сред тези смущения са: агресивни кожни възпаления, упорит сърбеж, сърцебиене, отоци в устната кухина и очите, гадене, силно главоболие, повръщане, обезводняване и много други. Симптомите на лактозната непоносимост в никакъв случай не бива да бъдат пренебрегвани или лекувани самостоятелно. При съмнение за такъв проблем, симптоматиката задължително трябва да бъде консултирана със специалист за изясняване на състоянието и назначаване на адекватно лечение, където да се предвиди диета изключваща хранителните алергени предизвикващи реакция.

При лактозната непоносимост храните, които трябва да бъдат избягвани са: мляко; прясно и кисело, пълномаслено и нискомаслено, и такова на прах, както и всички продукти на млечна основа. Това означава, че при лактозна непоносимост се налага избягването на редица храни, сред които сирене, кашкавал, сметана, шоколад, десерти на прах, сладкиши, извара, сосове и други.

Как да си набавим необходимите минерали и витамини?
При изключване на тази незаменима и питателна за организма храна- млякото, е необходимо набавянето на ценни витамини и минерали от храни- заместители с богат активен профил. Млякото е богат източник на хранителни вещества като калций, магнезий, фосфор, селен, цинк и други. Едно от ценните вещества, които млякото доставя на организма е калцият. 

Ние от екипа на Cvetita Herbal препоръчваме A to Z VIT Complex, тъй като е комплексна хранителна добавка, която представлява съчетание от изключително важни минерали и мощна концентрация на витамини- витамините от B групата, витамин C (аскорбинова киселина) А, D3, E и K.

Калций
Калцият е елемент, който е сред най- важните за организма. Калцият е отговорен за здравите кости и зъби, формирането на костната маса и плътност. Освен това участва е кръвосъсирването и ензимната обмяна.  При лактозна непоносимост калцият може да бъде набавен и от: сушени плодoве, сурови ядки, тофу, соеви продукти, зелени салати, бобови и зърнени храни, сусам, семена и корени и други.

Магнезий
Магнезият е вторият най- разпространен минерал в човешкото тяло. Явява се един от най-жизненоважните микроелементи в организма и е отговорен за множество процеси. Известно е, че участва в повече от 300 ензимни реакции, който протичат ежедневно в организма ни. Неслучайно магнезият е един от базовите минерали участващи в производството на енергия. Той подобно на навигатор, насочва нервни импулси, за да активира мускулната работа.

Цинк
Цинкът е елемент, който участва във формирането на клетъчния метаболизъм, а това е от съществено значение за имунитета. Цинкът e минерал, който е отговорен за качественото зaздрaвявaнe нa рaнитe, зa нормалното кръвocъcирвaнe и зa възстановяването на клетките и тъканите.
 
Селен
Селенът също е основен минерал за организма, неговото  участие се свързва с изграждането на важни ензими, които са свързани с антиоксидантната защита на организма срещу вредното действие на свободните радикали. Селенът има базисна роля за множество функции в организма благодарение на мощните му антиоксидантни качества. Селенът е активен срещу оксидативния стрес, освен това наличието му защитава организма от проявата на сърдечно- съдови заболявания и рак.