Какво трябва да знаем за медикаментозна алергия?

Какво трябва да знаем за медикаментозна алергия?

Въпреки че навън времето е все още топло и приятно, настъпването на есента не може да се отрече. Точно този несигурен сезонен преход, предполага остри климатични промени, а това ни се отразява. Настинки и грипове дебнат отвсякъде и са по- коварни, отколкото предполагаме.

В такива случай прибягваме до противогрипни и стабилизиращи лекарствени медикаменти или до по- силни в зависимост от състоянието ни. Факт е, че често подценяваме сериозността на сезонните грипове и настинки и си самоназначаваме лечение. Това може да предизвика други по-сериозни заболявания, особено когато става дума за антибиотични медикаменти или орални контрацептивни. Без значение е силата на лекарствения продукт пък било то по-леки и щадящи медикаменти закупени без предписание или силни лекарствени препарати, това крие сериозни рискове за вашето здраве.

Не бива да подценявате симптомите на грип и настинка. Важно е да съгласувате всяко действие по излекуването с вашия лекар.

Повече за медикаментозната алергия

Медикаментозната (нар.  още лекарствена) алергия представлява съвкупност от нежелани реакции в отговор на имунната система към прием на определен лекарствен препарат. Тази алергия е подраздел на възможните и нежелани лекарствени реакции изобщо. Казано с други думи лекарствената алергия е негативната реактивност към съставките на един или няколко медикамента.

Как се проявява?

Медикаментозната алергия обикновено протича с изразена симптоматика под формата на кожна реакция или "екзантем". Не е задължително симптомите да настъпят след първия прием да дадено лекарство, възможно е това да стане в периода на прием или след него. Сред съпътстващата симптоматика със сериозност се отличават гаденето, диарията, стомашните болки, болки в гърдите, задуха и кашлицата. Кожните раздразнения могат да бъдат разнородни и упорити. Проявата им настъпва със силен сърбеж, агресивно зачервяване, парене, сухота. Кожната реакция може да се прояви като:

  • уртикариални обриви;
  • екзематозни обвири при приемане на сулфаниламид;
  • хеморагична екзантема, проявява се при прием на медикаменти, съдържащи бром;
  • макулопапулозен обрив;
  • ексфолиативен дерматит.


Има и по-остри случаи, в които медикаментозната алергия протича с изпръхване и лющеща се кожа, повишена температура, болки в ставите, увеличени лимфни възли, локализиран или генерализиран едем (отоци) по тялото.

Причините на този тип алергии са разнообразни и са в строга индивидуална връзка с вашия организъм и нивото на повлияване на алергена. В тази смисъл всяко лекарство може да бъде първоизточник на алергична реакция. Но има медикаменти, чиито съставки са по-  специфични или се намират в особена взаимовръзка с други компоненти на въпросното лекарство. При тях има в пъти по-висока възможност от проява на алергична реакция  Сред тях са антибиотичните средства за лечение, упойките, алкалоидните препарати, транквилизатори  и други.

Решаваща роля в медикаментозната алергия имат и допълнителни предразполагащи това фактори (протичащи в момента заболявания, автоимунни заболявания, пол, възраст, начин на живот и др.).

Важен съвет, който може да бъде също решаващ за състоянието ви е да не се опитвате да потиснете симптоматиката на кожно раздразнение с други продукти за локално приложение. Това може да успокои симптоматиката временно, но да забави откриването и лекуването на алергичната реакция,

При индикация за действащ алергичен процес, незабавно трябва да се обърнете към специалист-  алерголог, за диагностициране и назначаване на подходящо за вашия случай лечение.


Използвани източници: Библиотека "Здраве"