CvetitaHerbal

билкови екстракти

(Пон. - Пет. 09:00 / 17:00) (Съб. 09:30 / 12:00) (Нед. почивка)
Сминдух – билката, която подобрява въглехидратния толеранс и повишава тестостерона
Когато хората чуят за билката сминдух първото, което им хрумва е да се втурнат право в кухнята ….. все пак това не е ли билката, която се използва в много средиземноморски, гръцки и италиански ястия? Но ако смятате, че сминдухът се използва само за това, то предстои ви изненада – последните проучвания показват, че сминдухът спомага покачването на нивото на тестостерона при мъжете, както и цялостното сексуално представяне. Всъщност, наричат го природен афродизиак. Но кои са основните ползи от сминдуха?
Read More
Супер комбинация – зелен чай с мед и лимон!
Чаят е една от най- често консумираните напитки в света. По- конкретно, зеленият чай е предпочитан пред останалите. Ако още не сте опитали, той е още по- вкусен с лимон и мед. Може да харесате вкуса, но всъщност така е по- здравословен. Всяка глътка ви дава множество предимства. Всъщност някои от тези ползи се усилват поради комбинацията с мед и лимон.
Read More
Полезното влияние на ментата – Част 2
Освен че е много популярно кулинарно допълнение с приятния си аромат, ментата е използвана от векове в Аюрведа заради силата си да намали гаденето и повръщането и да облекчи други стомашно- чревни проблеми като стомашни болки, надутост и синдром на раздразнените черва.
Read More
Мента – Mentha
Мента се използва при лечение на болки в стомаха, болки в гърдите /под формата на чай/. Здравият, остър вкус и аромат на мента понякога се използва като лек деконгестант за заболявания като настинка. Ментовият чай е силен диуретик. Мента се употребява като антипруритик /облекчава сърбежа/, особено при лечение ухапване на насекоми /често заедно с камфор/. Ментоловото масло помага срещу гадене, метеоризъм (газове в червата).
Read More
Лайка – Matricaria Chamomilla
Едногодишно тревисто растение с изправено, високо до 50 см стъбло, силно разклонено в горната си част, с последователни, двойно до тройно пересто нарязани листа с тесни заострени дялове. Цветните кошнички са разположени на върховете на стъблените разклонения. Състоят се от 12-18 периферни бели езичести цветове и многобройни вътрешни жълти тръбести цветове.
Read More
Копър – Anethum graveolens
Копърът е едногодишно тревисто растение, което принадлежи към семейство Сенникосветни. Коренът на копъра е тънък, вретеновиден, стъблото - високо до 150 см, зелено, гладко и разклонено. Листата му са игловидни, светло- до тъмнозелени . Стъблото и листата имат восъчен налеп, който му придават сивкав оттенък.
Read More
Невен – Calendula Officinalis
Едногодишно светлозелено тревисто растение. Стъблото е 30 - 50 см високо, изправено, от основата разклонено, покрито с къси, твърди власинки, в горната част жлезисто влакнесто. Листата са последователни, долните - продълговати, обратно яйцевидни, с дръжки, горните - продълговати или ланцетни, приседнали. Цветните кошнички са жълти, 3 - 5 см в диаметър. Обвивката на кошничките е с почти еднакви, линейни, заострени, късовлакнести листчета.
Read More
Кимион – Cuminum cyminum
Кимионът е една от най-старите позната още от дълбока древност като подправка и лечебно растение. Произхода на кимиона е от Средна Азия, в днешно време се култивира предимно в средиземноморските страни. В България се отглежда успешно предимно в южните области на страната.
Read More
Ким – Carum carvi L.
Освен при задръжка на газове тя се прилага при стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане и други смущения на храносмилането. Използува се и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, като отхрачващо средство при трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система. Билката може да се прилага и при деца.
Read More
Глухарче – Taraxacum Officinale
Билката има жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо и пикочогонно. В ранна пролет пресните листа на растението се използуват за приготвяне на богата на витамини салата, от корените се прави заместител на кафето. Те се използват и при приготвяне на лекарствени форми. Може да бъде използвано в умерени дози за непродължително време без опасност от отравяне.
Read More
Босилек – Ocimum basilicum
Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема.
Read More
Load ...
Няма продукти в количката!