СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ

Билките, които се грижат за хормоналния баланс при него и при нея

hormonalen balans

Хормоналният баланс е еднакво важен както за мъжете, така и за жените. Ако нивата на хормоните ни са прекалено високи или прекомерно ниски, в организма ни настъпват различни неблагоприятни промени, които понякога водят и до сериозни заболявания.

Някои експерти сравняват хормоналния баланс при човека с рецепта за ястие. Когато част от съставките липсват или са в големи дози, резултатът няма да е добър.

Същото нещо се случва и с тялото ни, когато производството на определени хормони е засилено или напротив – затруднено.

Някои от най-честите признаци за хормонален дисбаланс са:

  • Покачване на тегло
  • Внезапна загуба на тегло
  • Перманентна умора
  • Мускулна слабост
  • Скованост или подуване на ставите
  • Понижено либидо
  • Прекомерно изпотяване
  • Косопад
  • Депресия и др.

За щастие природата ни е дала ценни дарове, благодарение на които можем да повлияем на хормоните и да възстановим баланса им.

В тази статия ще разгледаме няколко естествени съставки за хормонален баланс.

Трибулус

tribulus czvetita herbal

Билката Трибулус Терестрис е известна още като Бабини зъби или просто трибулус. Това растение вирее на много места по света, включително в различни части на Европа, Азия, Африка и Близкия изток.

Както коренът, така и плодът на трибулус са били използвани в традиционната древногръцка, китайска и индийската медицина.

Древните гърци например приемали трибулус за изхвърляне на излишната вода от организма, както и като средство за повишаване на настроението. В Индия освен като диуретик, билката се използвала и като антисептик. А в Китай това растение било давано за лечение на различни заболявания на черния дроб, бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Още преди векове трибулусът е бил приеман и за повишаване на либидото [1].

В наши дни науката е доказала, че тази билка подпомага балансирането на хормоните и при двата пола. Налице са редица изследвания, които сочат, че трибулусът има способността да покачва нивата на тестостерона.


Как действа?

Билката Трибулус Терестрис е изключително богата на биоактивни вещества като флавоноиди, алкалоиди и други. Всички те участват в редица процеси в организма.

Многобройни клинични проучвания потвърждават високата ефективност на билката за лечение на импотентност и повишено либидо както при мъжете, така и при жените [2].

Научни изследвания сочат, че екстрактът от Трибулус Терестрис помага за увеличаване на семенната течност и за мобилността на сперматозоидите при мъжете. В допълнение, тази билка съдейства производството на фоликулостимулиращ хормон, под действието на който се подобрява сперматогенезата в тестисите.

Освен това има данни, че приемът на трибулус значително увеличава и силата и размера на мускулите при спортисти.


Трибулус Терестрис е полезен още, защото:

  • Помага за поддържането на хормонален баланс и при мъжете, и при жените
  • Повишава силата и издръжливостта на организма по напълно естествен начин
  • Подпомага натрупването на мускулна маса
  • Съдейства за по-бързото възстановяване на тялото след активно физическо натоварване
  • Спомага за повишаване на либидото и потентността
  • Помага за понижаване нивата на LDL „лошия“ холестерол
  • При жените Трибулус съдейства за редуциране на силните менструални болки и повишава нивото на естрогена
  • Има положително действие върху репродуктивната система и при двата пола.
  • Подсилва имунната система
  • Съдействие за адаптиране организма към промените в околната среда

Мака корен

maka
Мака представлява вид кореноплоден зеленчук, който съдържа над 30 полезни микро- и макроелемента. Растението е претенциозно и студолюбиво, вирее на много висока надморска височина, като обикновено се среща по високите части на планинските гори в Южна Америка.

Коренът от Мака е богат източник на хранителни вещества. Голяма част от химическата му маса представлява полезни въглехидрати и протеини. Богат е още растителни влакна – фибри, натурални аминокиселини,  полезни мазнини, мастни киселини, уридин и други.

Освен това коренът от Мака е добър източник на желязо, магнезий, калций, селен и други.

Подпомага репродуктивната система

Едно от ценните му полезни свойства е подпомагането на репродуктивната система.

Безплодието при жените и мъжете може да се дължи на различни причини.

Понякога проблемите при жените идват заради високия пролактин, увреждане на фалопиевите тръби и ендометриоза. Много често обаче причината за безплодие и при двата пола е т.нар. неуточнен стерилитет.

Активните вещества на корен от Мака стимулират дейността на хипофизата и хипоталамуса и от там повлияват благотворно на цялата ендокринна система.

Натуралният екстракт корен от Мака притежава силно седативно действие и доказано повишава половите хормони при мъжете и жените.

Освен това повечето проучвания установяват, че приемането на 1,5 – 3,5 грама дневно в продължение на няколко седмици е достатъчно за повишаване на либидото [3].

Сибирски женшен

sibirski zhen shen
Другото име на Сибирскияа женшен е Елеутерокок. Това е билка, за която има доказателства ще се е използвала в традиционната медицина на различни народи още преди 2000 години.

Това растение съдържа много полезни съединения, които го превръщат в адаптоген – помага на тялото да се справи с физическия и психическия стрес, причинен от различни неблагоприятни външни фактори.

Доказано е, че Сибирският женшен влияе благоприятно на мозъка, имунната система, както и на определени хормони. Билката действа и като стимулант, повишавайки функцията на нервната система.

Активното вещество в корена от Сибирски женшен е елеутерозидът, който има общотонизиращ ефект върху организма и предпазва от настинки и грип.

Освен това Сибирският женшен се използва успешно и като средство за прочистване на организма от токсини.

Като стимулант, елеутерозидът може да увеличи способността на мускулите да вършат работа, особено по време на интензивна физическа активност.

В едно научно изследване е установено, че консумацията на 800 милиграма (mg) елеутерозид на ден в продължение на 8 седмици увеличава издръжливостта с 23%, пиковата кислородна сатурация с 12% и най-високата сърдечна честота с 3% процента [4].

И още…

  • Нормализира кръвната захар
  • Укрепва храносмилателната система
  • Повишава образуването на червени кръвни клетки
  • Подобрява притока на кръв към мозъка

В заключение

Хормоналният дисбаланс може значително да повлияе на цялостното здраве. Затова следенето нивата на хормоните е изключително важно както за мъжете, така и за жените.

Някои фактори са извън контрола на човек, но за щастие природата ни е дала естествени средства, с които да помогнем на хормоните си да „влязат в час“. Ние от Cvetita Herbal препоръчваме Трибулус с Мака,Трибулус за жени,Сибирски жен-шен,както и няколко специални промо пакета за вас.Можете да ги разгледате ТУК,ТУК,ТУК И ТУК.

collagen smoothie tribulus women
tribulus women magnesium inovit
military test vitamin e arginine
levzeya tribulus magnezij

Използвани източници:

[1] Chhatre S, Nesari T, Somani G, Kanchan D, Sathaye S. Phytopharmacological overview of Tribulus terrestris. Pharmacogn Rev. 2014 Jan;8(15):45-51. doi: 10.4103/0973-7847.125530. PMID: 24600195; PMCID: PMC3931200.

[2] Akhtari E, Raisi F, Keshavarz M, Hosseini H, Sohrabvand F, Bioos S, Kamalinejad M, Ghobadi A. Tribulus terrestris for treatment of sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo – controlled study. Daru. 2014 Apr 28;22(1):40. doi: 10.1186/2008-2231-22-40. PMID: 24773615; PMCID: PMC4045980.

[3] Gonzales GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C, Castillo S. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia. 2002 Dec;34(6):367-72. doi: 10.1046/j.1439-0272.2002.00519.x. PMID: 12472620.

[4] Kuo J, Chen KW, Cheng IS, Tsai PH, Lu YJ, Lee NY. The effect of eight weeks of supplementation with Eleutherococcus senticosus on endurance capacity and metabolism in human. Chin J Physiol. 2010 Apr 30;53(2):105-11. doi: 10.4077/cjp.2010.amk018. PMID: 21793317.

Подобни публикации